World Butchers’ Challenge | Διάκριση για την Ελλάδα φτιάχνοντας το Καλύτερο Burger (Μπιφτέκι) στον Κόσμο!

Ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Κρεοπωλών (World Butchers’ Challenge – WBC) αποτελεί έναν νέο θεσμό ο οποίος ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας το 2011. Το μεγάλο ενδιαφέρον και η επιθυμία όλο και περισσότερων χωρών να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό οδήγησε στην εδραίωση του διαγωνισμού σκοπός του οποίου είναι η ανάδειξη των καλύτερων ομάδων σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά την τεχνική και παρουσίαση του κρέατος.

Ο φετινός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας στις 21 Μαρτίου και διενεργήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων και ποτών IFEX, ο οποίος έχει και τομέα που ειδικεύεται στο κρέας με την ονομασία Meat@IFEX.

Τις διαγωνιζόμενες χώρες στον φετινό διαγωνισμό αποτέλεσαν οι: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ελλάδα, Νότια Αφρική, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Ιταλία και Γερμανία.

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν ως προς την συνεργασία και την ομαδικότητα, τον σωστό τεμαχισμό, την ικανότητα της ομάδας, την ικανότητα χρήσης του εξοπλισμού, τη σωστή υγιεινή, την ελαχιστοποίηση της φύρας, την παρουσίαση του κρέατος και των προϊόντων.

Ο διαγωνισμός διάρκειας 3 ωρών και 15 λεπτών μεταδόθηκε «ζωντανά». Μέσα σε αυτό το χρονική διάρκεια οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να επεξεργαστούν μισό μοσχάρι, μισό χοιρινό, ένα αρνί και 5 κοτόπουλα.

Την πρώτη θέση στον διαγωνισμό κατέλαβε η Ιρλανδία  ενώ την δεύτερη και την τρίτη θέση κατέλαβαν η ομάδα της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας αντιστοίχως.

Απονεμήθηκαν όμως και επιμέρους βραβεία, όπως για το Καλύτερο Προϊόν από Χοιρινό στην Ιρλανδία, Καλύτερο Προϊόν από Αρνί στη Γαλλία, Καλύτερο Προϊόν από Βόειο στη Μ. Βρετανία, Καλύτερο Προϊόν από Κρέας Πουλερικών στη Νέα Ζηλανδία, Καλύτερο Λουκάνικο από Βοδινό στην Ιρλανδία, Καλύτερο Λουκάνικο από Χοιρινό στην Αυστραλία, Καλύτερο Γκουρμέ Λουκάνικο στην Αυστραλία, ενώ η Ελληνική αποστολή έφερε πίσω στη πατρίδα τον τίτλο του Καλύτερου Burger (Μπιφτέκι)  στον Κόσμο αφήνοντας πίσω τους χώρες όπως οι ΗΠΑ που έχουν παράδοση στην παραγωγή burger.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, γνωστές για την κουζίνα τους και την παράδοση στην παραγωγή κρέατος, έφυγαν από τον διαγωνισμό χωρίς να λάβουν κάποια διάκριση.

Η Ελληνική Ομάδα

H Ελλάδα στον διαγωνισμό εκπροσωπήθηκε από έξι νέους ανθρώπους με εμπειρία στον χώρο, μεράκι και φαντασία.

Αρχηγός της ελληνικής ομάδας ήταν ο Χανιώτης Λεωνίδας Μαθιουλάκης, ιδιοκτήτης της επιχείρησης Meating ΑΒΕΕ, στον Πλατανιά Χανίων, ο οποίος ήταν και ο άνθρωπος που έλαβε την πρωτοβουλία σύστασης και συμμετοχής της ελληνικής αποστολής στον διαγωνισμό.

Τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής ομάδας ήταν ο Ευθύμης Σκαράκης, ο Ιωάννης Καζάς, ο Παναγιώτης Μαριόλης, ο Νίκος Βρεττός και η Κυπαρισσία Αντωνάρα αποτελώντας το μικρότερο μέλος και την μοναδική γυναίκα στην ελληνική ομάδα.

Η 26χρονη Κυπαρισσία από την Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε μεταξύ άλλων υποψηφίων εκπροσωπώντας την οικογενειακή επιχείρηση κρεοπωλείο – delicatessen «Ξενοφών» στην οποία εργάζεται και βρίσκεται στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Για τις ανάγκες του διαγωνισμού η ελληνική ομάδα προπονήθηκε κατ’ εξακολούθηση τους τελευταίους μήνες υπό την επίβλεψη των καταξιωμένων στον χώρο Ελλήνων chef, του Ιωσήφ Πετρώφ και του Ιωσήφ Αποστολάκη.

Μέγας χορηγός της ελληνικής αποστολής ήταν η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ).

Σε ανακοίνωσή της στο facebook η ελληνική αποστολή επισημαίνει:

«Η αποστολή μας στο Μπέλφαστ τελείωσε επιτυχώς με δύο βραβεία: φτιάξαμε το καλύτερο burger του κόσμου και κάναμε τη δεύτερη καλύτερη εκτίμηση κρέατος ανάμεσα σε 50 διαγωνιζόμενους παγκόσμιους κρεοπώλες. Το τραπέζι μας πήρε παρά πολλά θετικά σχόλια και συγχαρητήρια παγκοσμίως. Η εμπειρία και η τεχνογνωσία που αποκομίσαμε δίπλα σε βαριές στη βιομηχανία χώρες κρέατος, μας δίνει μια μεγάλη ευθύνη και επιθυμία να τα εφαρμόσουμε στη χώρα μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες που μας βοήθησαν και σε όλους όσους μας στήριξαν. Θα τα πούμε στην πατρίδα».

Ενώ οι εντυπώσεις των διοργανωτών για την ελληνική αποστολή συνοψίζονται στην παρακάτω ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του World Butchers Challenge:

«Η ομάδα από την Ελλάδα μοιράστηκε μια πληθώρα από μοναδικά προϊόντα δείχνοντας ότι σκέφτονται έξω από το κουτί, με τους κριτές μας να σχολιάζουν ότι είδαν την μεγαλύτερη ποικιλία τεμαχισμών και ιδεών πάνω στο ελληνικό τραπέζι. Οι Έλληνες διαγωνιζόμενοι υπό την φωνητική υποστήριξη των υποστηρικτών τους, είχες την αίσθηση ότι είχαν τεράστια υποστήριξη από το έθνος τους, κάτι που τους έδωσε πρόσθετη δύναμη και θάρρος κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Θα μπορούσατε επίσης να συγχωρεθείτε για το σκεπτικό ότι βρίσκεστε στη μέση ενός αυθεντικού κήπου ελιάς με τις υπέροχες γαρνιτούρες και την παρουσίασή τους».

Η στιγμή της βράβευσης

Gepostet von Athanasios Diamelas am Mittwoch, 21. März 2018

Μετράμε αντίστροφα

Gepostet von Meating ABEE am Mittwoch, 21. März 2018

Ξεκινάμε!

Gepostet von Meating ABEE am Mittwoch, 21. März 2018