Μπριζόλα Τόμαχωκ (Tomahawk) ή “Cowboy Steak”

 

 Το όνομα της κοπής αυτής προέρχεται από το σχήμα της, που μοιάζει με το τόμαχωκ το ινδιάνικο τσεκούρι. Επίσης ονομάζεται και Cowboy Steak – ψητό – μπριζόλα του γελαδάρη. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, United States Department of Agriculture – USDA, η κοπή αυτή γίνεται σε μπριζόλες από το 6₀ μέχρι και το 12₀ πλευρό. Πρόκειται για κοπή με οστό, που αφήνεται το πλευρό με μήκος μεγαλύτερο από ότι στις συνηθισμένες μπριζόλες, 10-15cm, και πρέπει να είναι πλήρως αποστεωμένο/καθαρισμένο για ωραία παρουσίαση της μπριζόλας. Το πάχος μιας μπριζόλας κοπής Τόμαχωκ σύμφωνα με το USDA, για ψήσιμο θα πρέπει να είναι 5cm. Το βάρος της κάθε μπριζόλας του τύπου αυτού είναι περίπου 1,2kg. Απευθύνεται λοιπόν σε κρεατοφάγους αποφασισμένους, ή σε 2 άτομα!