Κλίμακα Scoville: Βαθμός θερμότητας των καυτερών πιπεριών

Καυτερές πιπεριές και κλίμακα Scoville

Πριν αρχίσουμε να μαθαίνουμε για τα διάφορα είδη καυτερής πιπεριάς, θα πρέπει να εξοικειωθούμε με τις βασικές αρχές αυτής της χαρακτηριστικής ιδιότητας. Οι πιπεριές, είναι γνωστές για την παραγωγή θερμότητας τους, και για τη χρήση τους στα πικάντικα φαγητά. Για να ταξινομηθούν βάση αυτής της ιδιότητας υπάρχει η κλίμακα Scoville. Η Scoville Κλίμακα δημιουργήθηκε από τον Wilbur Scoville στις αρχές του 20ού αιώνα, για να μετρά την ποσότητα της καψαϊκίνης σε κάθε είδος πιπεριάς. Η καψαϊκίνη είναι η χημική ουσία μέσα στις πιπεριές που τις καθιστά πικάντικες. Οι μονάδες θερμότητας Scoville (ή SHU) μιας πιπεριάς αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των επαναλήψεων που ένα εκχύλισμα καυτερής πιπεριάς αναμιγνύεται με σιρόπι ζάχαρης μέχρι η καυστικότητά της να μην γίνεται αντιληπτή από τους δοκιμαστές. Για παράδειγμα, το εκχύλισμα μίας πιπεριάς jalapeno θα πρέπει να αραιωθεί κατά μέσο όρο 2500 φορές για να μην γίνει αντιληπτό. Έτσι στην κλίμακα SHU παίρνει την τιμή 2500. Η μέθοδος είναι αρκετά μπακαλίστικη και φυσικά υποκειμενική. Παρακάτω παρουσιάζονται 120 ποικιλίες καυτερής πιπεριάς και την αντίστοιχη βαθμολογία στην κλίμακα Scoville.