Μέθοδος Εκτέλεσης

Χαράζουμε με το μαχαίρι τα κότσια και βάζουμε μέσα λίγο σκόρδο και μαρινάρουμε με τη μελάσα το πετιμέζι,το μπαλσαμικό και τα μπαχαρικά μας. Αν έχουμε χρόνο τα αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες. Αν όχι τα βάζουμε στη γάστρα και μαζί με το νερό και το λάδι τα ψήνουμε για 2 ώρες στους 200 βαθμούς. Αφού περάσουν οι 2 ώρες προσθέτουμε τη μουστάρδα με το λεμόνι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη μία 1 ώρα.

Tip

Ένα μυστικό για τα ψητά στη γάστρα είναι να βάλουμε μία λαδόκολλα πριν κλείσουμε το καπάκι από τη γάστρα μας ή το πυρίμαχο. Η λαδόκολλα εμποδίζει τους υδρατμούς να φύγουν και είναι μία μικρή λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά!

Λίγα λόγια για τη μελάσα!

Η μελάσα προέρχεται από ζαχαροκάλαμο και είναι ένα 100% φυσικό προϊόν. Είναι γλυκαντική ουσία ιδανική για να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη ή το μέλι. Η μελάσα  περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, δηλαδή μέταλλα απαραίτητα για τον οργανισμό και αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυσικά συμπληρώματα διατροφής. Εκτός αυτού, θωρακίζει τον οργανισμό με ολικές πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά γνωστά για την αντικαρκινική τους δράση. Είναι ευεργετική και απαραίτητη για άτομα με στίγμα μεσογειακής αναιμίας ή χαμηλό αιματοκρίτη καθώς βοηθάει στην επαναφορά του σιδήρου, του αιματοκρίτη και της φερριτίνης στα φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς χημικές ουσίες. Είναι ιδανική για την περίοδο της έμμηνου ρύσης, της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της εμμηνόπαυσης όπου ο γυναικείος οργανισμός χρειάζεται περισσότερο σίδηρο και ασβέστιο. Τέλος είναι ιδανική για μαγειρική, ζαχαροπλαστική χρήση, σαλάτες, σάλτσες, και συνδυάζεται άριστα με παγωτό, γιαούρτι, χυμούς, καφέ κ.α.

Συστατικά

  •   4 κότσια χοιρινά
  •   4 κ.σ. του γλυκού μελάσα
  •   4 κ.σ. του γλυκού πετιμέζι
  •  ½ κ.σ. του γλυκού μπαλσαμικό κρέμα
  •  1 ½ φλιτζάνι του καφέ λάδι
  •  1 ποτήρι νερό

Τα μπαχαρικά μας τα βάζουμε κατά προτίμηση:

Κόκκινο πιπέρι

Αλάτι, πιπέρι

Κόκκος πιπέρι

Θυμάρι

Σκορδάκι

2 δάφνες

Το χυμό από ένα λεμόνι

3 κ.σ. της σούπας μουστάρδα