Υγιεινή διατροφή στο σχολείο

Υγιεινή διατροφή στο σχολείο

Η σημαντικότητα της ισορροπημένης διατροφής στα παιδιά

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί προϋπόθεση για την υγεία αλλά και για την σωστή πνευματική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών. Τα σχoλεία λοιπόν ξεκινούν και τα παιδιά επιστρέφουν στα θρανία με ένα εξαιρετικά απαιτητικό πρόγραμμα που προστάζει η νέα σχολική χρονιά. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας των μαθητών γίνονται ολοένα και πιο γρήγοροι και μαζί με αυτούς αυξάνονται κατά πολύ οι απαιτήσεις σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Η διατροφική διαπαιδαγώγηση

Οι  διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν αυτές του παιδιού μας, επομένως η σωστή διατροφική διαπαιδαγώγηση είναι μονόδρομος. Οι διατροφικές συνήθειες που υιοθετούμε στο σπίτι μας είναι αυτές που θα ακολουθήσει και το παιδί σας. Προσπαθήστε αρχικά να μην χάνετε τα βασικά γεύματα της ημέρας και να τηρείτε ένα πρόγραμμα  για την ώρα των γευμάτων. Επιλέξτε προσεχτικά τα προϊόντα διατροφής που αγοράζετε και εκπαιδεύστε τα παιδιά σας για την επιλογή τους στο σούπερ μάρκετ.

Συζητήστε ενδελεχώς με το παιδί σας τις διατροφικές επιλογές του και δώστε του να καταλάβει για ποιο λόγο θα πρέπει να επιλέξει το κολατσιό που του δίνεται από το σπίτι και όχι αυτό του κυλικείου. Ωστόσο δεν συνίσταται η απαγόρευση της κατανάλωσης ενός τροφίμου σε ένα παιδί. Δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα, υπάρχουν αυτά που πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο κι αυτά που μπορούμε να τα τρώμε σε μεγαλύτερες ποσότητες . 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) Στόχος της υγιεινής διατροφής για την καλύτερη ποιότητα ζωής είναι, η κάλυψη των αναγκών του κάθε οργανισμού ως προς τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την πρόληψη  ασθενειών. 

Τι φαγητό να ετοιμάσω για το ολοήμερο σχολείο; 

Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τις μητέρες που τα παιδιά τους παρακολουθούν ολοήμερο σχολείο και πρέπει να γευματίσουν εκεί. Οι περιορισμοί είναι πολλοί, αφού θα πρέπει να ετοιμαστεί από την προηγούμενη ημέρα, να είναι εύκολη η μεταφορά του στο φαγητοδοχείο, να είναι υγιεινό και κυρίως… να αρέσει στο παιδί. Για ένα παιδί οι γευστικές προτιμήσεις είναι το βασικότερο κριτήριο για την επιλογή της τροφής του. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μαγειρεύουμε νόστιμες και υγιεινές συνταγές. 

Μερικές ιδέες για το μεσημεριανό σχολικό γεύμα

  1. Μπιφτεκάκια κοτόπουλο με πουρέ
  2. Παστίτσιο
  3. Μοσχαρίσια burger με ντομάτα και πατάτες
  4. Αντί για σπανακόρυζο μπορείτε να κάνετε μία νόστιμη σπανακοτυρόπιτα. Μια εξαιρετική επιλογή για την παρασκευή της είναι το φύλλο ολικής αλέσεως που υπάρχει στο εμπόριο.
  5. Μοσχαρίσια σνίτσελ με ρυζάκι
  6. Κοπανάκια κοτόπουλο με βραστά ή ψητά λαχανικά
  7. Φακόρυζο
  8. Αρακά με baby καροτάκια
  9. Κλάμπ σάντουιτς με ρεβυθοκεφτέδες 
  10. Κοτοσουβλάκια με σαλάτα της αρεσκείας του και ρυζάκι
  11. Μακαρονοσαλάτα με τόνο και κομμένα λαχανικά, όπως τριμμένο καρότο ντοματίνια αρακά 

Προτάσεις για συνοδευτικό γεύμα

  1. Ένα κομμάτι τυρί φέτα ή κασέρι
  2. Αγγούρι και καρότο κομμένα σε μικρές λωρίδες
  3. Μικρά ντοματίνια που τρώγονται ολόκληρα
  4. Ελαιόψωμο  ή τυρόψωμο
  5. Γιαούρτι
  6. Τριμμένο καρότο σε μορφή σαλάτας
  7. Ελαφρώς βρασμένα λαχανικά της αρεσκείας του, όπως τις φουντίτσες από το μπρόκολο και το κουνουπίδι ή ακόμη και μικρά κολοκυθάκια
  8. Καλά βρασμένο αβγό